2016. február 29., hétfő

AlbumDaráló - Olly Murs soha jobban!

Olly Murs bomba formában van. Legújabb albuma, a Never Been Better, vagyis "Soha Jobban", egy két éves szünet után jelent megjelent 2014-ben. Úgy néz ki, ez nagy lendületet adott az énekesnek, aki azóta ki sem látszik a sok munka alól. Nemrég lett vége a Never Been Better Turnénak, azóta Olly visszatért az X-Faktorba, ahol tavaly Nagy Britanniában a legújabb, pontosabban tizenkettedik szériának volt házigazdája a régi televíziós műsorvezetővel, Caroline Flack-kel.
Simon Cowell, a műsor atyja azt állította, nagyon meg volt elégedve az énekes munkájával, ám Murs sajnos úgy döntött, ebben az évben már nem szeretné folytatni műsorvezetős tevékenységén. Ezt mi nem is bánjuk, hiszen már gőzerővel dolgozik az ötödik albumán.


Mi nagyon bírjuk a pasit, ezért úgy döntöttünk, kielemezzük nektek a standard album dalait, hátha ti is kedvet kaptok ahhoz, hogy egy kicsit belehallgassatok.

1. Did You Miss Me 
Ez a dal tökéletesen megadja az alaphangot az egész albumnak. Az egész egy sikoltással kezdődik, majd elkap egy jazzes vonalat, amit végigkísér a dalon. A trombitaszólók valahogyan egy kellemes fílinget adnak neki. Olly szemtelenül közli velünk, hogy visszatért, és készen áll arra, hogy újra a slágerlisták élén landoljon. "I can tell that you miss me, 'cause your eyes give it away, I know you can't resist me"

2. Wrapped Up
A pörgős dallam és jazzes vonal folytatódik az album legelső kislemezével. Ez a dal tipikusan az, amelyikre csak úgy fel akarsz pattanni a székedből, hogy elkezdhess táncolni. A pimasz dalszöveg ("Baby, when I look in your eyes, There's no way that I can disguise all these crazy thoughts in my mind now") Olly hangjával egy fantasztikus egyveleget képez, majd felbukkan Travie McCoy, akinek a raprésze megkoronázza az egészet. Az albumon ez a dal, amelyiknek a legjobban sikerült elkapnia Mr.Murs hangzásvilágát.



3. Beautiful To Me
Előre leszögezném, hogy ez az egyik abszolút kedvencem az albumról, így amikor megtudtam, hogy a Beautiful To Me lesz a negyedik kislemez, eszméletlenül örültem, és teljesen egyetértettem a döntéssel.
Egy picit lassítunk a tempóval ennél a dalnál, amit egész nyugodtan hívhatunk az album első szerelmi balladájának. A hangzás és a dallam nyugodtabb, letisztultabb, mint az előző kettőnél. A szöveg és a dallam teljes összhangban van. Ha van Murs-dal, amit meg kell hallgatni, ezt tutira ajánlanám mindenkinek. Többszöri meghallgatásnál is libabőrös leszel tőle, nekem viszont még a könnyeimet is kicsalogatta, mert érezni lehet, hogy Olly a dallal minden női hallgatónak üzen. "Love, don't ever change the way you are, You light the sky just like a star, I don't care what you see, you're beautiful to me" 

4. Up
Elérkeztünk az album második kislemezéhez, melyet Olly Demi Lovatóval alkotott meg. A dallam fülbemászó, igazi jó érzést keltő, a két énekes hangja pedig teljesen áthatja egymást, tökéletesen passzolnak. Érződik, hogy mindketten profik, és bár Demi nem a szívem csücske, azt kell mondanom, a legmegfelelőbb választás volt. Az Up egy poposabb nóta, melynek hibátlan a zenei aláfestése. Hallgatása közben én úgy éreztem magam, mintha a dallal együtt elkezdenék felfelé szállni. Olly nem szerepelt a dal íróinak listáján, ami érződik abból, hogy a bár elég dallamos számnak nem sikerült elkapnia a Murs-hangzást.




5. Seasons
Ez a rendkívül pimasz nóta lett Olly harmadik kislemeze, ami nagyszerű döntés, ugyanis ahogy a refrén felé közeledünk, egyre jobban felforrósodik a dal hangulata. Már-már azt kívánod, hogy felpattanhass, és táncolhass egyet az énekessel. Igen túlfűtött, ám teljesen pozitív értelemben: dinamikus és szexi, és bár Murs ennek a dalnak a megírásában sem segédkezett, a dalszövegíróknak sikerült beletrafálniuk. Az én személyes kedvenc részem a refrén és a verzek közötti "bagolyhuhogás", ami ad a Seasons-nek egy pluszt, valamint az utolsó refrén előtti "Winter, summer, spring and fall, I'll be on the line waiting for your call"



6. Nothing Without You
Ismét egy gyönyörű szerelmi ballada, melyben Olly elmondja a szerelmének, úgy érzi, nélküle teljesen elveszett, semmije sincs. Egy zongora kíséri végig a dallamot, ami a szöveggel együtt az album egyik legérzelmesebb dalává varázsolja. A dal végén lévő "nana-nana" csak hab a tortán.

7. Never Been Better
Teljesen jogos, hogy ez az album névadó dala. Olly valóban megmutatja nekünk, hogy a visszatérésével ő soha nem volt még jobban, és senki sehogyan nem tudja elrontani a hangulatát. Optimista a hangvétel, tulajdonképpen a legerősebb érveket hozza fel Olly amellett, hogy magunkat szuperül soha jobban) érezzük.  "Everybody cries but not today, not today, cause I won't let yaEverybody dies but not today, not me cause I've never been better"A dal elején egy kicsit olyan érzésem van, mintha egy Elvis Presley-dal közepébe csöppentem volna, majd a trombitaszóló remekül megadja a Never Been Better alaphangulatát.  Ajánlom azoknak, akik épp szomorkásak, hogy hallgassák meg, és próbálják átélni az üzenetét - garantáltan jobban fogják érezni magukat!

8. Hope You Got What You Came For
Az albumról a Beautiful To Me mellett a másik nagy kedvencem ez a dal. Ismét megjelenik a zongora, mint kísérőeszköz, és egy fordulatot is hoz az albumba. A hangulat drámaivá változik, amit a dalszöveg is jelez: "Our little hearts are quiet now, I feel the silence coming down", majd a refrénnél a zongora szerepét átveszi a többi hangszer, A második verzben külön élvezetként egy kis hegedűszólót is hallhatunk, ami megint egy kicsit más műfajba repíti az albumot. A Hope You Got What You Came For egy szerelmi, szenvedélyes ballada, melankolikus, fantasztikus dal, melynél a zongora, dob és a hegedű együttes munkája adja a zenei hangsúlyt. Hallatára az embernek kedve támad kikiáltani magából a fájdalmakat.

9. Why Do I Love You
Ha korábban kérdezik tőlem, azt mondom, semmi nem történik nagyon ebben a dalban, és egy picit csalódott vagyok, de korábban senki nem kérdezte, úgyhogy le tudom írni nektek a mostani álláspontomat. A zongorának a dal elején drámai szerepe van, amikor Olly elkezdi énekelni a dalt, a tempó pedig egyre gyorsul, vele együtt a dal egy fordulatot vesz, drámaiból egy "székbőlfelpattanós" stílusba lép át, ami a dal végéig elkísér (egy kis kitérővel egy kellemes "Real hearts don't feel this way, let it go, let it go. This heart won't ever change") amíg az énekes azt próbálja kitalálni, hogy miért is szereti a lányt. Az album legtöbb dalához hasonlóan ebben is megvan a mozgás, hallgatható szám.

10.  Stick With Me
Az akusztikus gitárszóló hasít az elején, és ahogy végigvezeti az egész dalt, egy poposabb stílust kapunk végeredményben. A refrénben a gitárt hegedű helyettesíti, ezzel a két hangszerrel akár a countrys stílusra is hajazhatna Olly, de a megjelenő EDM és R'n'B elemek egy modern műfajt alkotnak. Összességében a dal egy felpörgető, dinamikus jelleget kapott, ami passzol a szöveghez: az énekes élvezi a magányt, és erről biztosítja a családtagjait, nagyszerűen megvan, és ennél jobban már nem is lehetne. "Oh Father, don't you worry, I'll never let you down. Oh Mother, when you need me, I'll always be around. Sister, it's hard to see you struggle like you do, but I'll be there with you"

11. Can't Say No
A legfőbb hangsúly ennél a dalnál a hangszerek és a zenei aláfestés helyett a háttérvokálokon van. Olly hozza a dinamikus formáját egy újabb táncraperdülős nótával, de hiába tagadnánk, a dalban a Murs hangján kívül sok figyelmet kapnak a háttérénekesek is. Magam sem értem, miért, de első hallgatásra a dal nem hozta meg nekem a várt varázst. Másodszor viszont replay listára tettem, és azóta sem vettem le onnan, mert egyszerűen ott van valami megfoghatatlan valami ebben a dalban, ami magát az embert megragadja, és nem is ereszti el. "I know you feel what I'm feeling so no, you can't say no"  - Szerintem mi sem mondunk "Nem"-et Ollynak :)

12. Tomorrow
A lassítás mellett így a vége felé ismét a zongora veszi át a fő szerepet, egy szomorú szerelmi balladát kapunk - immár a negyediket. Alighanem az egyik legtisztább dal. A szomorú nóták közül a Tomorrow-ban érezhető a leginkább a fájdalom, könnycsalogató, ezért az ember hangulatát egy picit lehúzhatja, de mégis azt mondom, hogy megnyugtató, és egy kis napozás közbeni olvasáshoz tökéletes.

13. Let Me In
A standard album lezárásaként megkapjuk az ötödik balladánkat is, melyet egy gitár kísér végig. A hangulata az előző daléhoz képest jelentősen javult, inkább egy kérlelő, mintsem hogy fájdalomkinyilatkoztató. Arra kéri a szerelmét, hogy engedje be az életébe, hogy megóvhassa a viharoktól és minden rossztól. Másik értelmezésem szerint a rajongóknak szól ez a kérés, és itt már inkább reménykedésnek mondanám. Az énekes reméli, hogy egy remek albumot sikerült összedobnia, és a hallgatók imádni fogják. A Let Me In teljesen egy teljesen korrekt szám ahhoz, hogy lezárja azt a nagy érzelemtömeget, amit Olly a dalokkal ránk zúdított.

"Let me in and we can fill our lives with magic, Let me in and we could keep with each other warm"

A Deluxe album plusz négy dalt tartalmaz, ezek cím szerint a We Still LoveUs Against The WorldReady For Love és History

Összességében egy kellemes, jól megkomponált, kiegyensúlyozott albumot hozott össze Olly. Az énekesünk hangja mellett a legfőbb hangsúly ezennel a zongorán, akusztikus gitáron és hegedűn volt. Más műfajokat és stílusokat kevert a poppal, így soha nem volt unalmas, mert mindig volt valami a dalokban, amit lehetett értékelni. Lehet érezni a fejlődést, ami a két éves "szünet" alatt történt, valamint azt is, hogy Olly mellett a dalszövegírók között olyan nevek vannak, mint Ryan Tedder, Mike Posner, John Newman és Paul Weller. Megemlíteném még a nagyszerűen megválasztott közreműködőket is: az Up-nál Demi Lovato, a Wrapped Up-nál pedig Travie McCoy hozott meglepetést a számunkra.

Olly ezért tőlünk egy "Well done"-t megérdemel, és kíváncsian várjuk a következő albumát!
A ti véleményeiteket is kíváncsian és sok szeretettel várjuk a posztom alá! Ha ti is kedvelitek az énekest, feltétlenül dobjatok meg egy kommenttel!


N.A.

0 Megjegyzés:

Megjegyzés küldése